luni, 29 august 2011

Placebo. Efectul care “vindecă” mintea!
“Ȋncrederea” reprezintă puterea ȋn medicină și primul pas spre vindecare, deși “tratamentul” de cele mai multe ori este unul banal, potrivit site-ului www.scientificamerican.com .
Efectul Placebo reprezintă răspunsul psihologic la tratamentul aplicat. Placebo nu vindecă, așa cum mulţi cred. Toate medicamentele pe care ni le administrăm induc efectul placebo.V-aţi gȃndit vreodată că nu o pastilă face să dispară o durere de cap, ci doar ȋncrederea că pastila respectivă este foarte eficientă și ne va lua durerea “cu mȃna”?.

Puterea minţii și autosugestia pot merge chiar mai departe. Ȋn anul 1957 un amercian ȋn vȃrstă de 57 de ani bolnav de cancer ȋn ultimul stadiu i s-a promis un tratament minune, de ultimă generaţie care ȋl va vindeca. Potrivit psihologului Bruno Klopfer de la Universitatea California din Los Angeles, pacientul a fost foarte convins că “tratamentul minune’ ȋl va salva de la moarte. Injecţiile cu ser viziologic i-au ȋmbunătăţit vizibil starea de sănătate 3 zile mai tȃrziu, ȋn condiţiile ȋn care ȋniante de ȋnceperea tratamentului pacientul abia mai respira.

Cum se instalează efectul Placebo?


Cercetătorii au descoperit faptul că ȋncrederea ȋntr-un tratament minune, o speranţă, o stare psihica bună și o gȃndire pozitivă, stimulează eliberarea endorfinelor, hormoni care previn durerea și duc la instalarea unei stări de euforie, de relaxare, ȋn locul celei de panică și spaimă. La nivel internaţional, rezultatele de vindecare aplicȃnd efectul Placebo este de 30-40% conform studiilor făcute de specialiștii Universitătii Harvard. Ȋn plsu aceștia au descoperit că cel mai rapid efect ȋn au pastilele de dimensiuni mari, decȃt cele de dimensiuni mici. Medicii folosec pastile de zahăr ȋn condiţiile ȋn care pacientul nu este bolnav de diabet.

La polul opus există efectul Nocebo, la oamenii cu reale șanse de vindecare de afecţiuni de cele mai multe ori minore. Diferenţa este că aceștia consideră că nu se vor vindeca ușor, că va fi un tratament de lungă durată, costisitor și poate nefolositor.
About Unknown

Digital and social media lover.

You Might Also Like

0 comments:

Trimiteți un comentariu