marți, 26 iunie 2012

Lista celor mai periculoase E-uri din alimente


Fast-foodul, mâncarea semipreparată, dulciurile și multe alte alimente din comerț conțin bine cunoscutele E-uri. Acestea sunt considerate pe plan mondial a 3-a cauză a mortalității, după consumul de narcotice și accidentele de circulație.

Ce sunt E-urile?

E-urile sunt de fapt aditivi alimentari, care dacă sunt folosiți în mod nepotrivit sau consumați timp îndelungat, pot fi cauza unor maladii, printre care se enumeră și cancerul. Aditivii alimentari reprezintă substanțe care se folosesc la prepararea de produse alimentare din diferite motive: cresc perioada de valabilitate a produsului și de foarte multe ori modifică în sens favorabil proprietățile organoleptice ale produsului. E-urile, adică aditivii, sunt conservanți (care cresc aciditatea alimentelor, dându-le un gust acru), antispumanți (folosiți pentru prevenirea și reducerea spumei), stabilizatori (substanțe care menține culoarea produselor vie mai mult timp), îndulcitori (alții decât zahărul), coloranți de sinteză, agenți de afânare (care modifică valoarea energetică a alimentelor), substanțe de îngroșare, etc.


Aceștia se găsesc în general în produsele de calitate scăzută și cu un preț de vânzare mult mai mic decât al celorlalți competitori, dar acesta nu este un criteriu întotdeauna. Puterea de cumpărare scăzută a românilor, îi determină pe aceștia să apeleze la achiziționarea de astfel de produse în cantități mari, în detrimentul alegerii unor produse mai sănătoase, cu mai puține chimicale, la un preț ceva mai mare.

De aceea aproximativ 70% dintre bolile românilor sunt cauzate de alimente și de modul lor de hrănire. Într-un interviu acordat site-ului Desprecopii.com, profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare a declarat că acesta este convins că această creștere a numărului de cazuri de îmbolnăviri de cancer, are la bază creșterea numărului produselor care sunt fabricate cu un număr mare de E-uri nocive. Aceste E-uri se fac vinovate și pentru bolile cardiovasculare, ale tubulu digestive și a alergiilor. Una e sã mãnânci un mãr si cu totul alt ceva e sã bei un compot de mere conservat cu aditivi", a declarat profesorul Gheorghe Mencinicopschi.


La polul opus se află produsele alimentare bio, care sunt benefice organismului, iar la fabricarea cărora nu se folosesc aditivi sau conservanți, de aceea în general termenul lor de valabilitate este mai scurt, dar garanția unei mese sănătoase este mai mare. În plus fructele, legumele din preparatele bio nu sunt modificate genetic, de aceea un produs alimentar nu poate fi considerat bio atât timp cât ingredientele utilizate nu sunt la rândul lor certificate ca fiind bio.

Mâncarea organică este cea care răspunde concomitent câtorva criterii:

• Ingredientele nu conțin urme de chimicale pentru fertilizarea acestora • Nu sunt modificate genetic • Nu conțin chimicale sau pesticide (sau cel puțin nu din cele periculoase, și doar în cantități și concentrații foarte mici).

Consumul de produse bio este cel mai indicat în special datorită faptului că acestea sunt sănătoase, dar mai ales nu provoacă boli la un consum pe termen lung. Totuși indiferent ce produs alegeți este bine să știți de ce E-uri să vă feriți.

Lista E-urilor periculoase!
E-100 și E-170 - în cazuri rare pot da alergii. Ele se găsesc în general în margarină și brânzeturi, pe când E240 poate provoca tulburări la nivelul tubului digestiv


E-121 – este cancerigen, acesta fiind folosit ca și colorant pentru coaja de citrice. E 123 și E131 sunt de asemenea cancerigene, pe ele le găsim cel mai adesea în dulciuri și răcoritoare. Majoritatea produselor din carne conservate conțin E-uri extrem de periculoase pentru organism, cum ar fi E-210, E-211 și E-213. Pe termen lung băuturile alcoolice, precum berea, pot provova boli intestinale și ale ficatului, dacă la fabricarea lor s-au folosit E-222, E-223 și E-224.


Tot din zona E-urilor cancerigene și foarte periculoase pentru organism întâlnim și acidul citric sub forma de E-330, utilizat la conserve, icre și sucuri. Pentru produsele dulci precum răcoritoarele, guma de mestecat sau înghețata producătorii utilizează adesea aspartamul sub forma de E-950 și E-951 sau E-954 care este zaharina. Pentru persoanele care suferă de diabet consumul de zaharină este indicat, dar dacă nu suferiți de această boală și nu aveți nevoie de zaharină, consumul ei este dăunător, fiind cancerigen.

Articolul il gasiti publicat si aici: HTTP://ECO-STYLE.RO/INDEX.PHP?OPTION=COM_CONTENT&VIEW=ARTICLE&ID=117&CATID=5:MANCARE-SI-BAUTURI&ITEMID=15
About Unknown

Digital and social media lover.

You Might Also Like

0 comments:

Trimiteți un comentariu