vineri, 13 decembrie 2013

Leapșa: despre prima mea intalnire cu povestea

the-art-of-reading-297842

Asta e, m-a prins, m-a prins! Ce să fac? Anca m-a prins la leapșa și acum încerc să dau și eu mai departe, deci nu spuneți piua:-)  Să dau mai departe provocarea de a îți aduce aminte cum a fost prima ta întâlnire cu filele cărților.


    Cum ai dat  nas în nas cu poveștile și experiențele expuse de altcineva, în care te-ai regăsit: ai plâns, ai râs alături de o carte și te-ai bucurat de fiecare cuvânt citit :-) Acum e rândul meu să îmi aduc aminte. :-D

   Relația mea cu filele de carte nu a început tocmai îmbucurător, ci mai degrabă îngrijorător pentru părinții mei, care se întrebau "asta ce are de gând?". Nu mi-a plăcut...deloc! Mama mă punea să citesc cu voce tare pentru a îmi exersa vorbirea și pentru a învăța să citesc cursiv, fără să mă opresc din două în două cuvinte. Doamneee..cât am urât orele alea și cât de puțin m-au ajutat.  Deci părinți nu faceți asta, e o prostie. Cititul nu "trebuie" să se întâmple pentru că vrea cineva...oricine ar fi cineva-ul ăla. Cititul trebuie insuflat și însușit de copil, ca și cum ar fi o dorință a lui. În fine...să depășesșc momentul frustrărilor mele și să purcedem spre prima mea întâlnire reală cu o carte.  

În școala generală am citit cam toate operele de care am avut nevoie, pentru că trebuia, pentru că mi se părea normal să citesc operele de bază ale literaturii române și pentru că încet, încet, ajunsese să îmi placă. Primul roman care mi-a plăcut cu adevărat și pe care nu l-am lăsat din mână ore în sir, a fost Ion, de Liviu Rebreanu. Apoi treptat, în biblioteca veche a părinților mei l-am regăsit pe Dostoievski. Printre operele preferate se numără: Crimă și pedeapsă, Idiotul, Umiliți și Obidiți. 

reading-in-park-wallpapers_8215_1600x1200

Cititul este una dintre activitățile în care mă regăsesc adeseori și care mă relaxează extraordinar de mult. Este ca și cum ai trăi o a doua viață prin intermediul experiențelor personajelor preferate :-)

Astăzi cititul a devenit mai modern, de pe Kindle, dar și un pic mai comod. Cele mai recente cărți citite, fără foi îndoite, sunt:

Recunosc că îmi este dor câteodată de foșnăitul paginilor de carte, dar încerc să văd avantajul de a avea cu mine mai multe cărți, într-o greutate neglijabilă de device :-) 

În încheiere, redau un citat  din romanul Idiotul scris de Dostoievski "acum mă simt de parcă nici nu aș exista și știu asta. Doar Dumnezeu cunoaște ceea ce zace în mine. Frumusețe? Nuuuu! Cu frumusețea nu poți salva lumea". 
About Unknown

Digital and social media lover.

You Might Also Like

0 comments:

Trimiteți un comentariu