sâmbătă, 27 decembrie 2014

Pledoarii imposibile - tapii ispasitori ai economiei


În Pledoarii imposibile, profesorul Walter Block abordează frontal statutul economic şi moral al zecilor de profesii şi ocupaţii acuzate, dispreţuite si extrem de prost înţelese din societate din punct de vedere economic - (cei pe care el îi numeşte “ţapii ispăşitori ai economiei”). Cartea este structurată în 8 capitole: sex, medicină, afaceri, comerţ, finanţe, piaţa muncii, libertatea de exprimare, legalitate şi ecologie.

Block reabilitează şi demonstrează considerabilele merite economice ale unor astfel de ocupaţii (ţapi ispăşitori), cum sunt prostituatele, peştii, şantajistul sau proprietarul de locuinţe din ghetou. Aspectele prezentate au la bază puncte de vedere distincte faţă de cele îmbrăţişate de majoritatea dintre noi, tocmai pentru că sunt tratate strict din punct de vedere economic, excluzându-se complet aspectele morale ale acestor profesii. Pledoarii imposibile - ţapii ispăşitori ai economiei
În acest mod pe lângă redefinirea valorii acestor ocupaţii, cartea subliniază natura esenţială a serviciilor productive îndeplinite de toţi oamenii pe piaţa liberă.
Autorul demonstrează ca aceşti oameni nu obligă pe nimeni să facă ceva. Oamenii se angajează în relaţii cu ei pentru că au anumite avantaje. Întrucat schimbul este voluntar şi posibil avantajos pentru ambele părţi, interzicerea lui ar aduce deservicii nu numai potenţialilor participanţi la schimb, ci poate afecta serios chiar părti terţe.


1. SEX - în acest capitol se dezbate problema prostituatelor, a peştilor şi a discriminării pe criterii de gen. O prostituată este o persoană care se angajează contra unui onorariu, în schimbul voluntar de servicii sexuale din care doi oameni speră să obţină satisfacţie. În opinia autorului, viaţa unei prostituate nu este supusă exploatării, întrucat ea nu considerănsexul ca pe ceva umilitor. După ce compară părţile bune (ore de lucru puţine - plată bună) cu dezavantajele (hărţuirea de către poliţie, hărţuirea de către proxenet, condiţii de lucru neplăcute) prostituata îşi preferă în mod evident munca, altminteri nu ar continua să o practice. 

Şi peştele are o funcţie importantă în societate. El pune laolaltă două părţi ale unei tranzacţii la un cost mai mic decât ar fi necesar pentru a le aduce împreună fără serviciile lui. Clientul este scutit de a pierde timpul de aşteptare şi căutare, iar prostituata este protejată de clienţi nedoriţi, de politişti, beneficiind de securitate sporită.

2. Problema traficului şi a consumului de droguri - autorul susţine ca relele pentru care este învinuită dependenţa de droguri sunt provocate de fapt de prohibiţia drogurilor şi nu de dependenţa în sine. Dată fiind scoaterea în afara legii a drogurilor, însăşi persoana care vinde droguri în mod ilegal face mai mult decat oricine pentru a amelioara efectele negative ale prohibiţiei iniţiale. Raţionamentul este unul simplu. Prohibiţia heroinei determină preţul să urce extrem de mult datorită faptului că pe lângă costurile obişnuite legate de cultură, recoltare, transport şi vânzare, trebuie adăugate costurile implicate de ocolire a legii şi de plata pentru pedepsele riscante în cazul în care eludarea legii eşuează. Acest cost este responsabil pentru suferinţele umane pentru care, de regulă, este învinuită dependenţa de drog. 

Dependentul tipic este de obicei tânăr, fără educaţie, fără suficienţi bani pentru a-şi procura droguri. Este evident că el trebuie să comită o mulţime de delicte pentru a-şi asigura drogul. Interdicţia este aceea care forţează drastic preţul să urce şi împinge dependentul la o viaţă de delincvenţă şi violenţă. Funcţia traficantului de droguri este să menţină preţul drogului scăzut. De fiecare dată când intră mai mulţi traficanţi în branşă, preţul coboară şi mai mult. Astfel, traficantul de droguri acţionează în sensul scăderii preţurilor. 


3. Libertatea de exprimareautorul pledează în favoarea unor personaje extrem de “antipatice” în societate: şantajistul, calomniatorul şi cel care face reclamă. Autorul demonstrează însă că acţiunile acestora nu sunt deloc de condamnat, ba din contra, orice interzicere a activităţii lor ar reprezenta un atac la adresa libertăţii de exprimare.
Walter Block demontează orice reproş la adresa şantajistilor printr-un raţionament logic. 

Şantajul este o ofertă de schimb.Walter Block. 

 El este oferta de a cumpăra ceva, de obicei tăcerea, contra unui bun oarecare, de obicei banii. Dacă oferta este acceptată, şantajistul păstrează în continuare tăcerea, iar cel şantajat plăteşte preţul convenit. Dacă oferta şantajistului este respinsă, acesta poate să-şi exercite dreptul la liberă exprimare şi să facă  public secretul.  Concluzia este ca defăimarea şi calomnierea sunt consistente cu dreptul la libera exprimare.


 4. În afara legii -  în acest capitol sunt analizate probleme precum pirateria din domeniul taximetriei, a speculei de bilete şi a corupţiei. Taxiurile pirat au aparut în Statele Unite ca urmare a faptului că săracii şi grupurile minoritare de la periferia oraşelor nu puteau beneficia de transportul cu taxiurile autorizate (şoferii de taxi ezitau să se aventureze în zonele mai periculoase unde locuiesc de obicei săracii, cu atât mai mult cu cât nu puteau cere nici un preţ mai mare pentru o astfel de cursă - preţul fiind fixat de guvern). 

La început şoferii de taxiuri pirat cutreierau doar strazile din ghetou, dar stimulaţi de succesul avut au început să se aventureze şi în afara lor. Astfel, s-a ajuns la un conflict violent între şoferii de taxiuri pirat şi cei ai taxiurilor autorizate. 

5. Falsificatorul - unul dintre personajele acestui capitol este zgârcitul. Însă de-a lungul istoriei s-a demonstrat că cel care economiseşte a contribuit la ridicarea standardului de viaţă (ritmul de creştere al salariilor depinde de ritmul în care cel care economiseşte poate aduna bani).

În plus, atunci când retrage bani de pe piaţa de consum şi nu îi face disponibili pentru cumpărarea de echipament capital, tezaurizatorul provoacă o reducere a cantităţii de bani aflată în circulaţie. Cantitatea de bunuri şi servicii rămâne aceeaşi, ceea ce duce la creşterea puterii de cumpărare a banilor. Consecinţa va fi scăderea preţurilor, care este în avantajul tuturor celor care nu sunt zgârciţi, deoarece beneficiază de bunuri şi servicii mai ieftine.


6. Afaceri şi comerţ - aici este analizată situaţia negustorului şi a proprietarului de locuinţe din ghetou, ambii acuzaţi de faptul că cer preţuri prea mari şi oferă servicii de slabă calitate. În primul rând, fiecare agent economic încearcă să obţină cel mai ridicat preţ posibil pentru ceea ce produce şi să plătească cel mai scăzut preţ posibil pentru ceea ce cumpară. În plus, în cazul celor doi de mai sus, costurile afacerii cresc datorită ratei mai ridicate de infracţionalitate din ghetou, a pericolului de incendii, ceea ce duce la costuri mai mari. În al doilea rând, problema în ghetou nu sunt afaceriştii, ci sărăcia. Cauza fundamentală a existenţei mahalalei o reprezintă programele guvernamentale, în special controlul chiriilor. Întreprinzatorii din ghetou au o influenţă pozitivă în societate: fără ei economia ar fi într-o stare mai proastă.

7. Ecologie -  în acest capitol, Walter Block susţine o serie de pledoarii pentru beneficiile mineritul de suprafaţă care în ciuda criticilor primite de a strica frumuseţea peisajului are un avantaj important - acela de a nu pune în pericol sănătatea minerilor care se supun la un risc ridicat, lucrând în mine de adâncime din cauza accidentelor frecvente de muncă şi inhalării particulelor de cărbune.


8. Munca - autorul tratează teme precum efectele existenţei salariului minim pe economie, beneficiile aduse de spărgătorii de grevă şi de normă şi legalizarea muncii copiilor.
În apărarea spărgătorilor de grevă, Block pleacă de la premisa că angajarea nu dă angajatului privilegiul de proprietar, aşadar spărgatorul de grevă nu este vinovat de nicio neregulă când ia slujba ce-o avea înainte muncitorul. Muncitorii au dreptul să concureze pentru acelaşi post deci, spargerea de grevă şi libera concurenţă sunt doua feţe ale aceleaşi monede. 

About Unknown

Digital and social media lover.

You Might Also Like

0 comments:

Trimiteți un comentariu