duminică, 13 martie 2016

Animalul social. Book Review

 
Cartea Animalul Social prezintă povestea unor oameni simpli, care nu s-au înnăscut genii, dar care au reușit să schimbe comunitatea în care au trăit. Ceea ce pare că îi ajută pe acești oameni, sunt o serie de aptitudini greu de cuantificat (aptitudini non-cognitive), care duc din punct de vedere psihologic la împlinire și fericire.

Animalul social. Book Review

Totuși, indiferent de aptitudine mentale sau sociale pe care le deține fiecare individ, tiparele comportamentale au tendința să își exercite forța pe tot parcursul vieții, iar acestea își au originea încă din primele zile de viață. Se pare că rațiunea și voința sunt importante în luarea deciziilor de zi cu zi, dar prin comparație cu tiparele de comportament, se pot dovedi adeseori ineficiente. Acest fenomen poate fi ușor exemplificat prin analiza campaniilor de conștientizare a riscurilor obezității, a zecilor de articole și emisiuni TV pe această temă și statisticile care par să nu se modifice.
 
Poți să îi le ții predici  în care să îi somezi  să nu mai consume cartofi prăjiți. Nefiind înfometați, cei mai muți vor jura că nu mai mănâncă așa ceva. Dar când eul flămând îl va domina pe cel bine intenționat, ei vor mânca din nou cartofi prăjiți. Cele mai multe diete dau greș deorece forțele conștiente ale rațiunii și voinței nu sunt suficient de puternice încât să țină piept urgențelor inconștiente. cartea Animalul Social de David Brooks.
 
 
 

În acest sens, programele de informare, care nu au la bază acțiuni concrete, nu au prea mare succes în schimbarea comportamentului. Spre exemplu, oficialii din New York au crezut că dacă vor afișa public numărul de calorii ale alimentelor nesănătoase în restaurantele de tip fast-food, oamenii vor manca mai puține astfel de alimente, Pe termen lung, miza acestei acțiuni era ca vizitele oamenilor în aceste restaurante să scadă. De fapt, clienții au ajuns să vină mai des decât de obicei în aceste locații.

Se pare că oamenii ajung să achiziționeze așa numitele garanții prelungite atunci când cumpără um produs, pe idee că "măcar acum știu câte calorii am consumat... văd eu cum scap de ele". În realitate, aceste garanții pe care ți le oferi singur nu își justifică niciodată costul pe termen lung.


David Brooks vorbește și despre faptul că oamenii își schimbă foarte greu prima impresie. Se spune că pentru a ajunge să îți schimbi o părere despre cineva este nevoie să petreci în medie 7 ore cu persoana respective. Acest interval tinde să fie mult mai mare la persoanele dotate cu dispozitivul mental de identificare a erorilor. Știi, tipa aia foarte inteligentă pe care o admiri mult... dar vai, panică, ieri avea manichiura nefăcută. De fapt, dacă stai și te gândești mai bine, nici nu este atât de mișto...

Pe scurt, cartea reprezintă o incursiune în viața socială a persoanelor provenite din medii și culturi diferite, și ajunge să structureze pe parcurs o serie de arhetipuri umane. Sau așa cum spune David Brooks:
descriu emoțiile, pentru că nu prea mă pricep să le exprim...Sursă foto top
About Unknown

Digital and social media lover.

You Might Also Like

0 comments:

Trimiteți un comentariu